Contextuele Hulpverlening

 

"Ik ben de laatste tijd zo moe en heb weinig energie."

"Ik vind de omgang met mijn ouders lastig, ze zitten snel in mijn irritatie."
"Ik loop vast in het contact met mijn broer en zus als het gaat om de zorg voor onze ouders.

"ik voel me erg onzeker en uit balans."
"Ik maak moeilijk contact me anderen en voel me niet zo op mijn gemak in gezelschap."
"Ik kan niet omgaan met ruzies."
"ik heb het gevoel dat ik moet kiezen tussen mijn partner en mijn ouders."


­Heb je dit soort vragen en wil je graag hier een stap in maken, dan kun je bij mij terecht voor contextuele hulpverleningsgesprekken.


Meer over contextuele hulpverlening
Het contextuele gedachtengoed is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Prof. dr.I.Boszormenyi-Nagy (1920-2007). Context verwijst naar de belangrijke familierelaties, waar een mens mee verbonden is. In deze relaties is de balans tussen het wederzijds geven en ontvangen voortdurend in beweging. Het is een preventieve én herstellende manier van werken in individuele, familie-, gezins- en ook werkrelaties omdat het rekening houdt met afkomst (de familie waarin je bent geboren en opgegroeid) én toekomst.  
 

Visie

Als contextueel hulpverlener zie ik levensvragen en problemen niet los van de context van je familierelaties en van hetgeen generaties lang is doorgegeven en ontvangen. Voelen, denken en doen worden gevormd door het gezin waarin je bent opgegroeid. Ouders nemen invloeden mee uit hun diverse gezinnen van herkomst. Zo geven en ontvangen mensen van generatie op generatie. Waarden, normen, gedragspatronen en gedachteconstructies die je meeneemt vanuit je opvoeding thuis, school en vereniging kunnen je helpen je te ontwikkelen tot een krachtig persoon. Ze kunnen je echter ook belemmeren waardoor je problemen ervaart in je dagelijks leven en in je werk.


Werkwijze

Het eerste gesprek is een intakegesprek waarbij ik kijk of contextuele therapie geschikt is voor jouw hulpvraag of dat een verwijzing naar een andere vorm van hulp of therapie meer op zijn plek is. 
Als jij en ik besluiten dat de contextuele gesprekken aansluiten bij de vraag, dan gaan we aan het werk. In de hulpverleningsgesprekken onderzoek je samen met mij de problemen die je ervaart, waar wensen en verlangens liggen en wat een voor jou passende manier is om hiermee om te gaan. 
Mijn vragen en interventies zijn gericht op het herstel van betrouwbaarheid in relaties. Dit herstel is niet altijd haalbaar of wenselijk. In sommige situaties zorg je beter voor jezelf door (tijdelijk) afstand te nemen en tijd te nemen om de balans op te maken en afscheid te nemen van wat er ooit was en (voorlopig) niet meer komt. 

Bij het onderzoeken van de vraag betrek ik het heden, verleden en toekomst. Jij krijgt daardoor helder wat er speelt en wat je wilt en kunt veranderen.
Ik houd rekening met jouw belang en de belangen van degenen die belangrijk voor je zijn. Het is mogelijk om belangrijke anderen uit te nodigen voor een gesprek of ze figuurlijk 'aanwezig' te laten zijn met behulp van tafelopsteliingen met Duplo- of Playmobil poppetjes. Samen met mij onderzoek je of het mogelijk en passend is om beweging te creëren in vastgelopen of moeizame relaties waardoor er een nieuwe balans ontstaat. Waar mogelijk en van meerwaarde stimuleer ik je om de dialoog aan te gaan met een ander waarbij je rekening houdt met de behoeften van de ander én van jezelf.

Op de eerste video zie je een voorbeeld van een tafelopsteliing door Gerrie van Reijersen- van Buuren. Zij laat hierin zien hoe parentificatie werkt. 
In de video rechts vertel ik hoe ik voor mezelf en de ander zorg vanuit mijn ervaring als mantelzorger.  
 

 

 

 

 

 

Voor wie
Contextuele hulpverlening is er voor ieder mens die wel eens worstelt met relaties, die rouwt om verlies van een dierbare, die een gebrek heeft aan motivatie (in het leven of in het werk), die onzeker en ‘uit balans’  is, die moeite heeft met het leggen van contacten en die wat gespannen is. 
Wanneer je heel veel last van spanning hebt, lichamelijk en/of psychisch grote problemen ervaart waardoor je ernstig belemmert wordt in je dagelijks leven is  het verstandig om naar de huisarts te gaan en met hem/haar te overleggen wat passende hulp voor je is. 

 

Praktische informatie

Het is mogelijk om individueel in gesprek te gaan of met je partner, ouder(s), kind(eren), broers, zussen of een ander belangrijke ander met wie je een relatie hebt en die betrokken is bij je vraag.

Kosten

€ 80,-    per uur inclusief BTW voor individuele gesprekken

€ 115, - per anderhalf uur inclusief BTW voor gesprekken met twee of meer personen.

De contextuele hulpverlening wordt in de regel niet vergoed door ziektekostenverzekeringen. 

Locatie
Individuele en gesprekken tot drie personen vinden plaats op mijn kantoor in Mariaparochie.  

 

Kwaliteitsborging

Bij Leren over Leven te Utrecht heb ik de vierjarige opleiding tot contextueel therapeut gevolgd. Ik ben aangesloten bij de VCW (Vereniging voor Contextueel Werkers). http://www.contextueelwerkers.nl  

 

Geïnteresseerd?
Heb je het idee dat contextuele hulpverlening iets voor je is? Neem dan contact met  me op via het contactformulier. Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek over jouw wensen en behoeften.

 

Lees meer over de andere mogelijkheden door op één van de onderstaande links te klikken.
Coaching

Teamcoaching
Intervisie
Supervisie
Spreken met duplo

­